E&B Gastronomi -
Rioja vecka 44 

Vi genomförde en regionresa till Rioja under v.44. Vi var som vanligt nere och rekognoserade innan och blev överraskande imponerade av området. Här finns inte bara en väl välbevarad tradition och kultur, utan också en imponerande utvecklingsanda och kvalitetsmedvetenhet. Därför kommer de flesta gamla fördomar på skam. Det blev fem aktivitetsdagar, måndag – fredag (+ lördag fm) späckade med intressanta producentbesök hos såväl modernister som traditionalister.

Vi bodde med gruppen på det gamla klostret Los Agostinos i Haro och besökte där Bodegas Roda och Bodegas R Lopez de Herédia (Viña Tondonia) - två mycket intressanta bodegos. Den första kallar sig traditionell modernist och forskar om och tar fram nya kloner, den andra är den tredje äldsta bodegan och använder sig fortfarande av samma teknik som på 1800-talet!  
Vi åkte även till den nordvästra sidan av Rioja och besökte den framgångsrika och spännande bodegan La Emperatriz. 

Därefter åkte vi österut och sov tre nätter i Logroño, nära de berömda tapaskvartéren Calle Laurel.
Vi besökte de två ädsta bodegorna Marques de Riscal och Marques de Murieta, den senare precis nyöppnad efter en sju år lång reparation av slottet. Vi var de första som provade vin  i den nya salen bortsett från kungen Juan Carlos.

Vi besökte också den enorma bodegan Marques de Cáceres och den mindre och mer personliga bodegan Viña Salceda.
Bodegan Remirez de Ganuza med sina egna idéer och uppfinningar vad gäller vinframställning och Baigorri, sjuvåningsbodegan som är snudd på ett arkitektoniskt underverk, förärades också en visit av oss.På torsdagskvällen åkte vi tillbaka till Haro för att sova ytterligare en natt på Los Agostinos. På fredagen besökte vi CVNE, åt en god middag och provade viner med egen kunnig sommelier - missa inte deras vinkällare samt lagringslokal byggd av Gustave Eiffel!

Vi avslutade resan på lördagsförmiddagen med ett besök på Guggenheimmuséet i Bilbao - imponerande!
Har du något mål du gärna vill att vi reser till - hör av dig via e-post!